120 éve tétmeccsen a BEAC! – BEAC Foci
Bezár

120 éve tétmeccsen a BEAC!

1901. március 28-án került sor a nemrég megalakult MLSZ másodosztályú bajnokságának első mérkőzésére, egyben a BEAC legelső hivatalos tétmeccsére, amelyet a 33 FC ellen vívtunk.
Az első számba vett (edző)mérkőzésünkön, március elsején biztató formában győztük le ugyan az FTC második csapatát (6-2, szép játékkal uraltuk a meccset), néhány hétre rá a csömöri úti pályán eléggé kikaptunk egy jó mérkőzésen a későbbi bajnoktól (6-1), ahogyan ez a Sport-Világ 1901. március 31-i tudósításából kiderül.
Pontos összeállításokat nem lelhetünk már föl, de a BEAC-os Földessy János MLSZ-könyve szerint az első csapatunk kerete így nézett ki az első évben: Löherer A., Darkó J., Dömötör I., Gönczi L., Halmay Z., Kardos (Krompaszky) M., Zemplény G., Kiss Gyula, Lescheditzky Kálmán, Speidl Zoltán, Pleskó F., Strauch J., Szász S., Szüsz Hugó és Ullerich Ferenc; a csapatot Speidl Zoltán (a február 17-i legelső első osztályú bajnoki meccs játékvezetője) szervezte.
Az akkor még tavaszi-őszi rendszerben lebonyolított bajnokság időzítése nem igazán feküdt az egyetemistákból álló csapatunknak. A csapat őszi egybeterelése nehézkes volt, így végül csak a tavaszi első felét vállaltuk és játszottuk végig, 6 pontot szereztünk, majd — nem egyedüli csapatként — visszaléptünk a bajnokságtól.
Két év szünet következett a BEAC számára. 1904 és 1905 után, újabb hiátust követően, az 1909-10-es bajnokságban indultunk megint. A tízes években friss erőre kaptunk, amit aztán a háborús időszak sem tudott nagyon visszavetni, így az 1920-as évek elejére összeállhatott minden idők legerősebb BEAC-a. 
Forrás: Sport-Világ (korabeli tudósítás, elérhető az Arcanumon), illetve: https://www.magyarfutball.hu/hu/bajnoki-vegeredmeny/429 (a bajnokság tabellája, összefoglalója).