Évzárás a lányoknál – BEAC Foci
Bezár

Évzárás a lányoknál

Évértékelő 2018/2019

Az év zárásával csapataink edzőit kérdezzük az elmúlt szezonról, jövőbeli tervekről és a sportág magyarországi helyzetéről. Elsőként kezdjük női csapatunkkal.

A lányok az értékes bajnoki helyezés mellett második helyen végeztek a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon a tavalyi aranyérem után, ami ismét kiváló teljesítménynek tekinthető. A minisorozatunk első részében Soltész Leventét, női NB2-es csapatunk edzőjét kérdeztük.

beacfoci.hu – Az alapszakaszban parádés teljesítményt nyújtva második helyen végeztetek, azonban a rájátszásban becsúszott néhány nemvárt vereség, amivel végül lecsúsztatok a dobogóról. Sikeresnek ítéled a szezont?

Soltész Levente – Mindenképpen sikeresnek gondolom függetlenül attól hogy a 3. helyet tűztük ki magunk elé. Azt már láttuk a szezon közben, hogy a DEAC és Fradi küzd majd meg az első helyért, így ez reálisnak is tűnt. Azt hiszem, hogy azok az emberek akik idén meccseket döntöttek el nagyrészt még nem voltak felnőtt szinten ilyen kiélezett versenyben, minél több ilyenben lesz majd részük annál jobb lehet az év végén elért eredmény.

beacfoci.hu – A mag már rég óta együtt futsalozik a csapatban, mit tartasz a legnagyobb erősségeteknek és miben kellene fejlődnötök?

Soltész Levente – Valóban, és talán ez is a mi legnagyobb erősségünk. Egyre jobban ismerik egymást a lányok a pályán, nem mellesleg a sportpályán kívül is összetartóak, ez egy nagyon nagy plusz amikor küzdeni kell egy-egy győzelemért. Negatívumként elsősorban a fizikális hiányosságainkat említeném meg, azt be kell látnia mindenkinek a csapaton belül, hogy a heti 2 edzés kevés.

A karácsonyi félévzárón nem maradhatott el a társasozás

beacfoci.hu – Tudom,hogy az edzők nem szeretnek kiemelni játékosokat teljesítményük szerint, azonban ha döntened kéne, te kit választanál a szezon legjobbjának és miért?

Soltész Levente – Tényleg nem szeretünk, nem is tenném meg ha nem haragudtok meg. Nagyon sok olyan játékosom volt idén, aki egy-egy meccsen kulcsszereplővé vált, és döntötte el a találkozót.

beacfoci.hu – Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy lányok és foci…? Te mit gondolsz a sportág női szakágának jelenlegi helyzetéről? Miért nehéz és miért könnyebb lányokkal foglalkozni?

Soltész Levente – Kicsit, talán mások számára furcsa véleményem van a “női fociról”. Azt gondolom, hogy az igen csekély számú utánpótlás és a nem megfelelő képzések miatt a lányok nagy többsége alkalmatlan arra hogy látványos futballra legyen képes nagypályán. Egyszerű oka van, az a fizikum. Nyilvánvaló, hogy ugyanazokat nem tudja megcsinálni mint egy férfi ekkora területen. Viszont… a futsalban már sokkal jobban tud hozzá közelíteni, nem olyan látványos a kontraszt. Ahogy kézilabdában is úgy futsalban is lehet egy ilyen párhuzamot vonni.

Sajnos a sportág számára kicsit sem kedvező döntések születnek főleg a nőknél, ez a sportág még mindig olyan a szövetségen belül mint egy mostohagyerek, pedig ennél sokkal többet érdemelne. Nem nehezebb és nem is könnyebb. Vannak olyan nemi jellemzők ami miatt ezt sokkal egyszerűbb csinálni és persze van olyan ami sokkal nagyobb fejtörést okoz. Egyszerű az egész, nem kell azzal foglalkozni hogy éppen a csapatod milyen nemű. Meg lehet követelni ugyanazt a futsalban mindkét nemnél a fent említett apró eltéréssel persze.

A hosszú szezon után a Mesternek is kijár a pihenés

beacfoci.hu – Mik a jövő évre vonatkozóan a tervek? Hogyan fog változni a keret, milyen erősítéseket terveztek?

Soltész Levente – Még mindig magasan van a léc, oda kell érni a dobogóra, onnan bármi lehet. Keret mindig változik/változhat bízom benne hogy az érkezőket minél gyorsabban betudom építeni majd.

beacfoci.hu – Mikor kezditek a felkészülést a bajnokságra?Milyen programra számíthatnak a lányok?

Soltész Levente – Augusztusban kezdünk, az edzések száma függ majd attól is, hogy a lányoknak hogy alakul a nyaralási szezon, hiszen azért azt nem szabad elfelejteni hogy amatőr sportolókról beszélünk, ez jár mindenkinek.

Az NB1-be feljutó FTC-t csak mi tudtuk megverni a nyugati csoportban Fotó: Németh Andrea (FTC Futsal)

beacfoci.hu – Mit gondolsz miért lehet egy ELTE-s gólya számára vonzó a női futsal csapat?

Soltész Levente – Sokkal gyorsabban fel tudja venni az egyetem ritmusát, hiszen a lányok közül sokan végeztek vagy végzés közelében vannak, így az első év nehézségeinek, újdonságainak megértésében és feldolgozásában sokat tudnak segíteni egymásnak. Fontos, hogy az ELTE-s gólyákon kívül sok szeretettel várunk minden játékost akár “külsős”, akár más egyetem hallgatója, aki szeretne egy nagy célokért küzdő kiváló csapat tagja lenni.

beacfoci.hu – Végül pedig szerinted kinek a balosa a jobb? Ricardinho vagy Nagy Noresz?:)

Soltész Levente – Pontos statisztikát nem ismerek, de azt hiszem a meccs/kötény átlagban Noresz jobban zárt az idei szezonban!?

Köszönjük szépen Levi az interjút, természetesen facebook és instagram oldalunkon beszámolunk majd a lányok nyári alapozásáról, edzőmeccseiről és új igazolásairól is. Gratulálunk és kellemes pihenést csajok!

Az a híres balos…

 

A 2018/2019 szezon képeit itt tudjátok megtekinteni.