Öregfiúk és Veterán összefoglaló – BEAC Foci
Bezár

Öregfiúk és Veterán összefoglaló

Ellentétes szezonok után a középmezőnyben végzett az Öregfiúk-csapat

Bár erősen kezdtek a szeniorok, a téli szünetben megfagyott a lendület, így az idény vége nem sikerült szépre.

Papíron 29 fős kerettel futott neki a 2018/2019-es évadnak a BEAC Öregfiúk csapata, ami kifejezetten jó előjelnek számított, még akkor is, ha már az első forduló előtt sejthető volt, hogy néhány játékos„beragad” a startvonalnál. Végül huszonöt játékos lépett pályára a szezonban, közülük is öten kevesebb mint öt alkalommal öltötték magukra a fekete-fehér mezt.

A rajt előtti felkészülési meccs további bizakodásra adott okot, hiszen a jó erőkből álló Róna SC-t verte a csapat a Kövér Lajos utcai pályán 6-4-re. A jó kezdés nem is maradt el: a Maximo volt az áldozat, a legendás eredményt hozó (6-3) hazai nyitányon. Öt forduló után a második helyen állt a BEAC a tabellán (éppen a Róna mögött), és ugyan az ősz vége már előrevetítette a nehéz tavaszt, azért a téli szünetre így is pozitív mérleggel (4 győzelem – 2 döntetlen – 3 vereség; 14 pont; 4. hely) vonultak az öregfiúk.

Tavasz elején egy egészen rossz sorozattal rukkolt ki a csapat: öt vereséggel és 7-22-es gólaránnyal nyitottak, majd végül két győzelemmel és két további vereséggel egészítették ki a statisztikákat. Ráadásul a Külkert a szezon közben kizárták, ami 6 pontba került – igaz, ez már nem számított a végelszámolásnál: minden esetben a 6. helyen végzett volna (és végzett is) a BEAC Öregfiúk csapata. A mérleg: 4 győzelem – 2 döntetlen – 10 vereség; 29-43-as gólkülönbség (-14); 14 pont.

Bár az eredményeket tekintve hullámzóan szerepeltek, a csapategységet jól mutatja, hogy ősszel esetenként 4-5 cserével állt fel a gárda, de a rosszul sikerült tavasz meccsein is általában 2-3 csere állt a szakvezetés rendelkezésére. Fontos kiemelni azt is, hogy a vereségek ellenére is kiemelkedően sportszerűen képviselték a srácok a klubot, hiszen tavasszal nem kellett a játékvezetőknek büntetőlapot felmutatniuk BEAC játékosnak. Legtöbb alkalommal Kovács Gerilépett pályára (a csapat összes meccsén, sőt, 4 gólt is szerzett), míg legtöbb alkalommal Flaskay Miki zörgette meg az ellenfelek hálóját, összesen hétszer.

A következő szezonban az öregfiúk-csapat is a BEAC új, minden igényt kielégítő sporttelepére költözik a Mérnök utcába. Az öregfiúk csapat a klub összes többi csapatához hasonlóan várja a csatlakozni kívánó játékosokat – feltétel a lelkesedés és a betöltött 34. életév.

Nagyiványi Márton

 

BEAC Veterán

Három évvel ezelőtt, az MTK Veterán csapatában eltöltött 4 sikeres év után (egy ezüst és két aranyérem a Veterán I. osztályban ) úgy gondoltam, hogy itt lenne az ideje létrehozni a BEAC Veterán csapatát is. Néhány BEAC Old Boys-játékostársammal – Légrádi Gábor, Sajó László, Sujtó László – nagy levegőt vettünk, elosztottuk a feladatainkat és elkezdtük a szervezést. Sajnos a szükséges játékos-létszámot nem tudtuk „ csak ” BEAC játékosokból biztosítani, ezért máshonnan kellett néhány veterán futballistát igazolnunk.

Pályát a Vasas Fáy utcai sporttelepén béreltünk, egy igazán remek műfüves pályát, melyen a mai napig játszunk. Vásároltunk magunknak új szerelést, labdákat, mezeket szép BEAC címerrel és a játékosok nevével ékesítve. Ez a címer és ezek a nevek fontosak nekünk, akik közül néhányan már több mint negyven éve futballozunk a BEAC különböző csapataiban, kezdve az BEAC első csapatától az Öregfiúkon majd az Old Boys-on át a BEAC Veteránig.

Megfogalmaztuk céljainkat és ezekhez tartjuk is magunkat. Legyen egy veterán csapatunk, ahol ötven és hatvan év felett is játszhatjuk szeretett játékunkat, futballistának érezhetjük magunkat, együtt lehetünk azokkal, akiket már huszonévesen is ismertünk és számtalan mérkőzésen sok-sok játékörömet szereztünk egymásnak. Alakítsunk ki egy olyan csapatszellemű közösséget, ahol fontos a helytállás és a jó szereplés, de még fontosabb, hogy a játékosok megbecsüljék és erősítsék egymást, ahol mindenkinek örömet szerez a játék és a küzdelem.

Az első év kicsit döcögős volt, kevés győzelemmel, ekkor a csapatépítés elején tartottunk. A második évben már jobban szerepeltünk , elindultunk felfelé a tabellán és a bajnokságot a középmezőny tagjaként zártuk. A harmadik évben már kidolgoztunk egy játékosállományunkra szabott taktikát, védelmi játékunkat tudatosan megerősítettük és gyors kontratámadásokkal igyekeztük meglepni ellenfeleinket. Hét egymás utáni győzelemmel indultunk, a BVSC-t idegenben 0–2-es félidő után 4–2-re megvertük. Sokáig a 2. helyen álltunk, szoros küzdelemben volt élvonalbeli játékosokat is felvonultató ellenfeleinkkel. Sajnos a bajnokság végére kicsit elfáradtunk, sérülések is nehezítették a dolgunkat, és végül a 17 csapatos Veterán II. osztályban az 5. helyen végeztünk.

Az őszi idény elé megfelelő önbizalommal tekintünk: végre visszatért a csapathoz egyik nagy erősségünk, Fejes Tamás, és csatlakozott hozzánk egy fiatal ( 54 éves) erőteljes BEAC-játékos, Bartucz Antal. Nem ülünk ölbe tett kézzel, szombatonként (32 C fokos melegben is) a Mérnök úti műfüves pályán „ vérre menő ” egymásközti kispályás játékkal és komoly edzőmérkőzésekkel készülünk (BEAC Veterán–MTK Veterán 4–2, BEAC Veterán–MTK Veterán 5–3). Augusztus 6-án a szintén a Veterán I.osztályban szereplő Budaörshöz megyünk, és tervezünk még egy mérkőzést a Róna, majd egy harmadik alkalommal az MTK-veterán csapatával is.

Augusztus 28-án pedig újult erővel ismét belevetjük magunkat a fáradhatatlan veterán harcosok küzdelmeibe.

Füredi Tamás